Чи є корупція найбільшою проблемою для України? Звичайно ж – ні, бо корумпованість українського суспільства є наслідком низького рівня життя населення. В суспільстві де домінують цінності виживання завжди буде існувати високий рівень корупції. Корупція в Україні є лише наслідком патронажно – клієнтарних відносин притаманних українцям. Українське суспільство є становим, тож у переважної більшості українців не має класових інтересів, тому в Україні і не існує ідеологічних партій створених знизу. Більшість українців не хочуть бути справжніми громадянами, бо вони є ресурсоодержувачами, які бажають потрапити до вищого стану, де вони отримають доступ до ресурсів, за рахунок яких вони зможуть збагатитеся і в цьому якраз полягає головна причина корупції в Україні.

Західна допомога по боротьбі з корупцією направлена перш за все на створення антикорупційних органів, за рахунок яких можна збирати компромат на українських політиків. Фактично, антикорупційна інфраструктура є інструментом впливу Заходу на українську політичну еліту. Тож не потрібно дивуватись тому що західні посольства продовжують підтримувати абсолютно неефективні антикорупційні органи, бо вони створювалися для здійснення політичного впливу, необхідного для просування інтересів Заходу та контролю над представниками української влади.

Нажаль, українці, які вважають що корупція є причиною всіх бід України, віддали Заходу аргумент, використовуючи який західні політики завжди будуть виправдовувати своє небажання щодо вступу нашої країни до ЄС і НАТО високим рівнем корупції в Україні. Корупція, щоб нам не казали наші західні партнери, існує через вади західної капіталістичної системи, бо українські можновладці купують елітну нерухомість і розміщують гроші на банківських рахунках саме у ЄС та США, де корупціонери з України мають спільників для відмивання наших грошей. З точки зору відомого британського журналіста і публіциста Едварда Лукаса, лекції Заходу українцям про боротьбу з корупцією є жахливим лицемірством, бо корені корупції не там де беруть хабарі, а там куди їх інвестують.

Зниженню рівня корупції найбільше сприяє не антикорупційне законодавство і не створення антикорупційної інфраструктури, а послаблення бюрократичного тиску та стрімкий економічний розвиток, що сприяє розширенню середнього класу зацікавленого в захисті своєї приватної власності за рахунок існування правової держави. Прикметно, що жоден із відомих українських антикорупціонерів, які користуються підтримкою Заходу, не заявляє про необхідність демонополізації без проведення якої неможливо суттєво знизити рівень корупції, фактично, боротьба з корупцією в нашій країні перетворилась на суцільну імітацію яку ведуть заради політичного хайпу.

Рівень корупції в Україні завжди буде високий, бо більшість громадян нашої країни мають потреби найнижчого рівня піраміди Маслоу. Яскравим прикладом щодо впливу низького рівня життя на корупцію є Італія. Як відомо, в Італії є промислово розвинена Північ, де існує високий рівень життя населення та південні регіони, в яких низький рівень життя спонукає мешканців Півдня займатися корупцією. Наприклад, 80% бізнесменів в Сицилії, Калабрії та Неаполі сплачують данину мафії.

Зараз найбільш потужним злочинним угрупованням в Італії, як вважають італійськи журналісти, є Ндрангета. Це мафіозне угруповання з Калабрії контролює більш ніж 40% торгівлі кокаїном в світі. Італійські експерти вважають, що Ндрангета щорічно заробляє більше ніж 50 мільярдів доларів, які потім розміщуються на офшорних рахунках. Основні доходи Ндрангети в Калабрії пов’язані з реалізацією інфраструктурних проектів, а саме прокладання шосе, розвитком портів та управлінням курортними комплексами.

З точки зору італійських журналістів, жоден великий інфраструктурний проект в Калабрії не може бути реалізований без участі Ндрангети, яка обирає субпідрядників та найманих робітників. Навіть найбільший контейнерний порт Італії в муніципалітеті Джоя – Тауро довгий час знаходився під повним контролем Ндрангети, яка використовувала його для здійснення контрабандних операцій.

Також Ндрангета в Калабрії усунула всіх своїх конкурентів в сферах які стосуються забезпечення товарами, послугами та набором кадрів. Субпідрядники в Калабрії вимушені орендувати обладнання, яке належить фірмам Ндрангети. Компанії, які виграють тендери, вимушені сплачувати Ндрангеті 10% від прибутку. Зі слів італійських силовиків, бізнесменів, які відмовляються співпрацювати з Ндрангетою, викрадають і привозять на профілактичну бесіду до боса мафії. І все це відбувається в країні яка є членом ЄС і НАТО, тож на прикладі Італії можна побачити, що більш високий рівень корупції в південних регіонах ніж в економічно успішних північних, пов’язаний, перш за все, з низьким рівнем життя мешканців Півдня цієї прекрасної країни.

Корупція в Україні є лише наслідком відсталості її економічної структури. Тому без модернізації промислових підприємств, на яку потрібно виділити приблизно 200 мільярдів доларів, західна допомого по боротьбі з корупцією не має жодного сенсу.

Після Другої світової війни у американської політичної еліти було розуміння, що масштабна економічна допомога дозволяє забезпечувати економічну та соціальну стабільність в країнах, які були їхніми союзниками по протидії комуністичній “імперії зла”. Якби американці проводили ту саму зовнішню політику, яку США зараз проводять по відношенню до України, то після Другої світової війни Західна Німеччина, Італія, Японія та Південна Корея опинились би у сфері впливу Радянського Союзу.

Не можна проводити неоліберальні реформи в країні яка потерпає від військової агресії Росії. Варто пам’ятати, що Російська Федерація тільки на Донбасі завдала збитків Україні на 120 мільярдів доларів, але дотепер наша країна так і не отримала від західних партнерів допомоги, яка би могла компенсувати втрати завдані всім нам агресією нашого північного сусіда. Наприклад, післявоєнній Західній Німеччині у 1953 році було списано 50% її боргу та дозволено за рахунок реструктуризації здійснювати виплати другої половини боргу на дуже вигідних умовах, коли на обслуговування цього боргу витрачалось не більше 3% експортної виручки. До того ж США відкрили свої ринки для західнонімецького експорту, що дозволило Західній Німеччині за рахунок експортно – орієнтованої економіки досягти економічного успіху. Навіть Єгипту був списаний борг з 25 мільярдів доларів до 12,5% мільярдів. Списання боргу було обумовлено політичними інтересами США, які були зацікавлені в укладанні мирного договору між Єгиптом та Ізраїлем.

Звичайно, що виникає закономірне запитання, а навіщо Заходу допомагати “туземцям” з України, які не можуть вирішити власних проблем? Відповідь полягає в тому, що Україна є фронтиром, який знаходиться в центрі Європи та межує з чотирма країнами членами ЄС і НАТО. Росія не зупиниться лише на Україні, бо з точки зору ідеологів Кремля вся Центральна Європа повинна потрапити до сфери впливу Російської Федерації. Тож європейцям потрібно згадати про пророче висловлювання колишнього президента Польщі Леха Качинського: “Спочатку Грузія, пізніше Україна, потім країни Балтії, а потім можливо і Польща”.

Популярные статьи сейчас

В ОК "Юг" объяснили, почему ВСУ не удается расширить плацдарм на левобережье Днепра

Шольц отказался разговаривать с Путиным до вывода российских войск из Украины

Президент Литвы сделал тревожное заявление об Украине

США тормозят, пока Европа набирает обороты: Зайан указал на просчеты администрации Байдена по Украине

Показать еще