Багато людей, які в останні десять – п’ятнадцять років брали активну участь в громадському русі, опиняться під загрозою засудження до сплати штрафу в від 17 000 грн. до 51 000 грн.

Причина – вони досі числяться керівниками громадських об’єднань колись зареєстрованих, але на сьогодні не діючих. Таких десятки тисяч лише в Києві. Люди вже давно відійшли від активної роботи в громадських об’єднаннях, гаражних кооперативах, садових товариствах чи ЖБК, але продовжують перебувати головами цих об’єднань, тому що ліквідація юридичної особи в Україні – це справа майже нереальна та коштує від 1 до 5 тис долл. і кілька місяців “геморою”.

Як так сталося? 19.03.2021 р Мінфін ухвалив наказ № 163, який був опублікований чомусь лише 11 червня в “Урядовому кур’єрі” (хто його читає, окрім чиновників?). В наказі зазначається, що “юрособи, зареєстровані до 28.04.2020 року, зобов’язані подати структуру власності + «бенефіціарні» документи з 11 липня по 11 жовтня 2021 року.

Закон України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів...” від 06.12.2019 р. № 361-IX (набув чинності ще 28.04.2020 р.) оновив вимогу про подання даних про бенефіціарів.

Перелік винятків виключний, його також можна знайти у п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Не подають дані про бенефіціарів тільки:

  • політичні партії та їх структурні утворення;
  • профспілки, їх об'єднання, організації профспілок, передбачені статутом профспілок та їх об'єднань;
  • творчі спілки та їх місцеві осередки;
  • організації роботодавців та їх об'єднання;
  • адвокатські об'єднання;
  • торгово-промислові палати;
  • ОСББ;
  • релігійні організації;
  • держоргани;
  • органи місцевого самоврядування та їх асоціації;
  • державні та комунальні підприємства, установи та організації.

Бо вони не мають по своїй природі бенефіціара.

Що не так з цим списком? Тут відсутні громадські організації, їх спілки, благодійні організації/фонди, садові товариства, гаражні кооперативи, ЖБК тощо. Вони також не можуть мати бенефіціарів. Але чомусь вони відсутні в переліку виключень закону № 755-IV. І вони мусять подавати “пустишку” – форму 6 – з вказанням, що ГО не мають бенефіціара!

Тобто, держава знає, що в ГОшки немає бенефіціара, але вимагає “пустишку” від керівництва цієї ГО. Дурна робота? І це ще не все!

Виявляється, що якщо дані про бенефіціарів у встановлений законом строк ви не внесли у ЄДР (Єдиний держреєстр юросіб, ФОП та громадських формувань), то керівнику (уповноваженій особі) юрособи загрожує адмінштраф від 17000 до 51000 грн (ч. 6 ст. 16611 КУпАП).

Протоколи складають суб'єкти держфінмоніторингу, зокрема, Мінюст (ст. 255 КУпАП). Накладають штрафи суди (ст. 221 КУпАП).

Після складання протоколу Мінюст надішле керівнику юрособи рекомендованого листа, де вкаже про відсутність даних про бенефіціарів та запросить з'явитися протягом 1 місяця для підписання протоколу (п. 51 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 21.12.2016 р. № 990).

А тепер БІНГО! Справа в тому, що є два способи подачі форми 6 до ЦНАПу: 1) особисто подає голова ГО; 2) подає нотаріус чи нотаріально уповноважена особа. Щоб подати форму 6 потрібно зареєструватися в електронній черзі. Але станом на 28.09.2021 черги до 11 жовтня не було! Черга відкрита лише на листопад!

Популярные статьи сейчас

Над аннексированным Севастополем оккупанты сбили свой истребитель и он рухнул в море: видео

В Польше оперативно уволили командующего Еврокорпуса, который обучал военных ВСУ

Части украинцев запретили находиться в приграничных зонах: что происходит

С 1 апреля изменят правила ввоза гуманитарки в Украину

Показать еще

Послуги нотаріуса, які якимось чином потрапляють до ЦНАПу з формою 6, складають від 1500 грн. Гадаю, що з 1.10 послугу нотаріусів в цій опції зростуть втричі.

Я не хочу аналізувати, навіщо держава створила таку патову ситуацію. Є версія – читати тут.

Руслан Рохов слушно говорить, що цю дурницю потрібно негайно виправити в парламенті, бо постраждають десятки тисяч людей.

“У Верховній Раді зареєстровано законопроект №5807, який розширює перелік виключень з переліку юросіб, які мають подавати відповідну довідку про бенефіціарних власників, і водночас на рік відтерміновує запровадження санкцій для тих, хто таки зобов‘язаний такі відомості подавати.

Якщо ви входите у вищезазначений список і не хочете платити додатковий “податок” (щорічно 500 грн), а також не хочете платити штраф від 17 000 грн. до 51 000 грн., попросіть партію та мажоритарника, за яких ви голосували, поставити в понеділок на погоджувальній раді цей проект закону в порядок денний.

Якщо ви ще й самоорганізуєтеся на спонтанний стихійний мітинг під парламентом, то вас просто не зможуть не почути!”.

Звертюся до народних депутатів усіх фракцій Верховної Ради – мова йде не про тих, хто завтикав здати форму 6, а про виправлення несправедливості щодо громадських об’єднань та відвертої бюрократичної дурниці. Проголосуйте за законопроект №5807!