Що стосується кліматичної дипломатії, то Європейський Союз тут попереду всіх. Але остаточна доля їх нового плану Fit for 55 буде залежати від трьох факторів.

Європейська комісія прийняла важливе рішення, оприлюднивши широку схему зменшення викидів вуглецю в ЄС на 55 відсотків до 2030 року від рівня 1990 року та досягнення «чистого нуля» до 2050 року, скасування продажу нових автомобілів з газовим і дизельним двигуном до 2035 року та введення прикордонних податків для штрафування імпорту товарів з високим вмістом карбону.

Сміливий крок ЄС посилює дипломатичний тиск на Сполучені Штати, Китай та інші великі економіки, які мають відповісти на нього напередодні конференції зі зміни клімату в Глазго. Остаточна доля пропозиції комісії буде залежати від того: чи виявиться її схема коригування викидів сумісною зі СОТ; чи збереже Європейський Союз солідарність під час розкриття деталей плану; і чи інші наслідують такий крок ЄС?

Європейський Союз часто називають економічним гігантом, але політичним пігмеєм. Що стосується дипломатії у сфері зміни клімату, то це найбільший агітатор у світі.

У грудні 2019 року комісія оголосила Європейську зелену угоду, пообіцявши зробити Європу першим клімато-нейтральним континентом до 2050 року. З тих пір ця мета була кодифікована в Європейському законі про клімат, який набуває чинності цього місяця. Новий план Брюсселя з 12 пунктів ще більше підсилює масштаби європейських амбіцій, детальними пропозиціями щодо досягнення цих цілей. План зміцнить існуючу в блоці Систему торгівлі викидами, яка обмежує та оподатковує викиди вуглецю компаній, вартість яких наразі становить приблизно 60 доларів за тонну, а також поширюється на будівельний та транспортний сектори, включаючи авіацію та судноплавство. Він встановлює обов'язкові нові цілі щодо енергоефективності для країн-членів ЄС; до 2030 року передбачає збільшити частку відновлюваних джерел енергії у складі блоку до 40 відсотків; та розширити природні поглиначі вуглецю на континенті щонайменше на 15 відсотків за допомогою нових нормативних актів щодо сільського, лісового господарства та землекористування, а також посадки 3 мільярдів нових дерев. Найбільш вражаюча пропозиція комісії полягає в тому, що «всі нові автомобілі, зареєстровані станом на 2035 рік, будуть з нульовим викидом», завдяки мережі електричних та воднево-паливних зарядних станцій.

Звісно, ризик у прийнятті високих стандартів щодо парникових викидів полягає в тому, що вони просто перенесуть виробництво вуглецевої енергії в інші країни, а також піддадуть виробників ЄС недобросовісній іноземній конкуренції. Щоб зменшити «витік вуглецю» та забезпечити рівні умови у світовій торгівлі, комісія пропонує новий механізм коригування кордону (CBAM), щоб збільшити вартість імпорту вуглецевого матеріалу, включаючи цемент, сталь, алюміній та добрива – з країн з більш м’якими нормативними стандартами. ЄС давно розглядав, але уникав такого кроку, побоюючись загострити торговельні відносини. CBAM – це величезний крок до озеленення глобальної торгової системи, але він стикається з деякими практичними та юридичними перешкодами. Нова схема вимагатиме від ЄС оцінки та перевірки вуглецевої інтенсивності імпортованої продукції, а також оновлення штрафних санкцій, що відображатиме регуляторний ландшафт, що змінюється у країнах-експортерах. Ще важливішим є те, що ЄС потрібно буде забезпечити, щоб новий режим не порушував правила Світової організації торгівлі. Бразилія, Китай, Індія та Південно-Африканська Республіка «висловили серйозну стурбованість» тим, що CBAM є «дискримінаційним», особливо щодо країн, що розвиваються, які несуть меншу історичну відповідальність за кліматичну кризу. Щоб захистити себе від несприятливих рішень механізму врегулювання суперечок СОТ, ЄС доведеться переконати, що CBAM підпадає під рубрику «загальних винятків», дозволених з точки зору охорони здоров'я та навколишнього середовища, і не є «прихованим обмеженням на міжнародному рівні».

Найбільша загроза кліматичним амбіціям Комісії є все ж внутрішньою, а не зовнішньою: можливість політичного заколоту серед держав-членів, які разом з Європарламентом мають узгодити найтонші моменти угоди – а також загальну ціну – за наступні два-три роки. Багато урядів викликають популістські пристрасті серед виборців, які більше зайняті проблемами заробляння грошей, ніж долею планети. Пропозиція поширити мито на опалення та паливо є особливим каменем спотикання. Як добре пам’ятають лідери ЄС, спроби президента Франції Еммануеля Макрона підвищити податки на паливо у 2017 році в рамках національної програми з питань клімату у Франції, викликали масові протести серед жовтих жилетів, які менше стурбовані «кінцем світу», а більше «кінцем місяця», щоб заплатити за оренду та по рахунках. Якщо громадяни ЄС візьмуться до розгляду Європейської зеленої угоди як обтяжливого, орієнтованого на еліту проекту, її може спіткати та сама доля.

Щоб запобігти цій можливості, комісія пропонує виділити близько 72,2 млрд євро, або приблизно 85,2 млрд доларів, з бюджету ЄС у період з 2025 по 2035 рік до нового Фонду соціального клімату. Фонд допоможе вразливим громадянам ЄС та малому бізнесу поглинути витрати на декарбонізацію, зокрема витрати, пов'язані з «інвестиціями в енергоефективність, нові системи опалення і охолодження та чисту мобільність». Держави-члени збиратимуть ідентичну суму, фактично подвоюючи кошти, виділені на забезпечення «соціально справедливого переходу».

Загалом, комісія сформулювала Європейську зелену угоду як шлях до довгострокового процвітання та сталості. «Переваги того, щоб діяти зараз для захисту людей та планети, очевидні: чистіше повітря, прохолодніші та зеленіші міста та села, здоровіші громадяни, менше споживання енергії та менші рахунки, робочі місця, технології та промислові можливості, більше простору для природи та здоровіша планета для передачі наступним поколінням».

Франс Тіммерманс, віце-президент комісії, який підтримує Європейський зелений курс, влучно характеризує 2020-ті роки як «десятиліття в боротьбі з кліматичними та біорізноманіттями». Звичайно, ЄС не може зробити це самостійно. Блок генерує лише 15 відсотків парникових газів людства – близько половини викидів у Китаї і приблизно стільки ж у США. Таким чином, доля планети буде в значній мірі залежати від готовності Китаю прискорити досягнення своєї цілі до 2060 року щодо вуглецевого нейтралітету, а також від здатності адміністрації Байдена виконувати свої сміливі зобов’язання у вкрай суперечливому партійному внутрішньополітичному середовищі. Це також потребуватиме серйозних нових зобов'язань від Індії, Японії, Росії та інших важливих країн.