У 1997 році Китай пообіцяв зберегти значну частину того, що робить Гонконг унікальним, після того як колишня британська колонія була передана під китайську юрисдикцію. Пекін заявив, що дасть Гонконгу п'ятдесят років, щоб зберегти свою капіталістичну систему і користуватися багатьма свободами, яких немає в містах материкового Китаю. Але, схоже, ці обіцянки згасають. В останні роки Пекін здійснив кроки, щоб зазіхнути на політичну систему Гонконгу та розправитися з інакомисленням. Ці кроки спричинили масові акції протесту в Гонконгу та викликали міжнародний осуд. У 2020 році Пекін прийняв суперечливий закон про національну безпеку і заарештував десятки демократичних активістів та депутатів, приглушуючи надію на те, що Гонконг коли-небудь стане повноцінною демократією.

Чи є Гонконг частиною Китаю?

Гонконг – це особливий адміністративний регіон Китайської Народної Республіки, який вільно керує власними справами на основі «однієї країни, двох систем» – національної політики об'єднання, розробленої китайським лідером Ден Сяопіном у 1980-х. Концепція мала на меті допомогти інтегрувати Тайвань, Гонконг та Макао із суверенним Китаєм, зберігаючи при цьому їх унікальні політичні та економічні системи. Після більш ніж півтора століття колоніального правління британський уряд повернув Гонконг у 1997 році. (Лідери династії Цин передали острів Гонконг британській короні в 1842 році після поразки Китаю в Першій опіумній війні). Португалія повернула Макао в 1999 році, а Тайвань залишається незалежним.

Спільна китайсько-британська декларація 1984 р. диктувала умови повернення Гонконгу Китаю. Декларація та Основний закон Гонконгу, конституційний документ міста, закріплюють міську «капіталістичну систему та спосіб життя» та надають їй «високий ступінь автономії», включаючи виконавчу, законодавчу та незалежну судові повноваження протягом п'ятдесяти років (до 2047 р.).

Представники комуністичної партії Китаю не головують над Гонконгом, як над провінціями та муніципалітетами материка, проте Пекін все ще чинить значний вплив через лоялістів, які домінують у політичній сфері регіону. Також Пекін зберігає повноваження тлумачити Основний закон Гонконгу – владу, якою він донедавна рідко користувався. Усі зміни в політичних процесах повинні бути схвалені урядом Гонконгу та найвищим законодавчим органом Китаю – Національним народним конгресом або його Постійним комітетом. Гонконгу дозволено налагоджувати зовнішні зв’язки в певних сферах, зокрема в торгівлі, зв’язку, туризмі та культурі, проте Пекін зберігає контроль над дипломатією та обороною регіону. Відповідно до Основного закону, жителям Гонконгу гарантуються свобода преси, вираження поглядів, зібрань та релігії, а також захист відповідно до міжнародного права. Але на практиці Пекін обмежив деякі з цих прав.

Чи є Гонконг демократією?

Хоча Гонконг має певні свободи, він не є повною демократією за міжнародними стандартами. Китай є однопартійною державою і неохоче дозволяє Гонконгу проводити вільні та чесні вибори. Експерти кажуть, що неоднозначність Основного закону посилює цю фундаментальну напругу. У документі зазначається, що «кінцевою метою» є обрання лідера Гонконгу всенародним голосуванням, але в ньому не вказано кінцевого терміну для цього.

З моменту передачі влади не було вільних виборів загальним виборчим правом для керівника, який є головою уряду Гонконгу. Натомість виборча комісія, що складається з представників основних професійних секторів Гонконгу та бізнес-еліти обрала їх. Під час останніх виборів у 2017 році брали участь лише кандидати, перевірені номінаційною комісією, обраною Пекіном. Керрі Лам, яку розглядали як кандидата, перемогла і стала першою жінкою керівником Гонконгу.

Тридцять п’ять членів законодавчого органу Гонконгу – Законодавчої ради – обираються прямим голосуванням, тоді як інші тридцять п’ять членів обираються групами, що представляють різні галузі та професії. Мешканці Гонконгу також можуть проголосувати за членів своїх місцевих груп, які вирішують повсякденні проблеми громади.

На відміну від Китаю, у Гонконзі є численні політичні партії. Вони традиційно розподіляються між двома фракціями: пандемократами, які закликають до поступових демократичних реформ, та групами, що підтримують істеблішмент, які, в основному, є прихильниками Пекіна. Останні, як правило, є більш домінуючими в політиці Гонконгу, але продемократичні групи все частіше отримують більшу підтримку виборців.

Традиційно лише невелика меншість гонконгців підтримує відверту незалежність. Однак протягом останніх років протестувальники, які вимагають більш демократичнішої системи, сформували політичні групи, включаючи більш радикальні, антипекінські партії, такі як Youngspiration та Demosisto. Ці партії закликали все більше і більше людей сприймати себе як гонконгців, на відміну від ідентифікації їх як китайських громадян. Деякі з цих груп розпустилися в 2020 році, коли Пекін піддав їх жорсткій політичній опозиції.

Як Пекін придушив свободу Гонконгу?

Експерти заявляють, що Пекін відкидає свободу Гонконгу з моменту отримання контролю над містом. Протягом багатьох років його спроби встановити більше контролю спричинили масові протести, що, в свою чергу, змусило китайський уряд почати подальші репресії. За п'ятнадцять років після передачі було проведено низку офіційних ініціатив, спрямованих на посилення контролю над Пекіном таким чином, щоб підірвати як автономію, так і верховенство закону. Наприклад, у 2003 році уряд Гонконгу запропонував законодавство про національну безпеку, яке забороняло б державну зраду, відокремлення, заворушення та диверсію проти китайського уряду. У 2012 році він спробував внести зміни до навчальних програм шкіл Гонконгу з метою сприяння розвитку національної ідентичності Китаю, що багато жителів вважали китайською пропагандою. А в 2014 році Пекін запропонував основу загального виборчого права, дозволяючи жителям Гонконгу голосувати за керівника міста, але лише з затвердженого Пекіном короткого списку кандидатів. Протестуючі організували масові мітинги, відомі як «Революція парасольок», щоб закликати до справжньої демократії.

Популярные статьи сейчас

Зеленский подписал законопроект о мобилизации

Скачки температуры и дожди с грозами: погода в Украине резко ухудшится

Дуда рассказал, идут ли разговоры о мирных переговорах между Украиной и РФ

Бойлер или газовая колонка: Нафтогаз подсказал, что выгоднее купить для дома

Показать еще

У роки після акцій протесту 2014 року Пекін та уряд Гонконгу активізували зусилля, спрямовані на стримування інакомислення, в тому числі шляхом переслідування лідерів протестів, вислання законодавців за межі країни та посилення цензури ЗМІ.

Влітку 2019 року в Гонконзі відбулися наймасштабніші протести за всю історію. Протягом кількох місяців люди виступали проти схваленої Пекіном законодавчої пропозиції, яка могла б дозволити екстрадиції в материковий Китай. Багато протестуючих вважали, що Пекін настільки зруйнував свободу Гонконгу, що вони думали: «або ми зупинимо це зараз, або це просто буде пекло». Повідомлення про жорстокість поліції, включаючи надмірне використання сльозогінного газу та гумових куль, посилили напруженість. Керівниця міста Керрі Лам відкликала законопроект у вересні, проте акції протесту, які привернули міжнародну увагу, тривали до моменту спалаху COVID-19 на початку 2020 року.

Як закон про національну безпеку Пекін зумів проштовхнути в Гонконзі?

Пекін здійснив свої найсерйозніші дії ще 30 червня 2020 року, коли обійшов законодавчий орган Гонконгу і проштовхнув новий закон про національну безпеку. Законодавство фактично передбачає криміналізацію будь-якого інакомислення та приймає надзвичайно широкі визначення таких злочинів, як тероризм, диверсія, відокремлення та змова з іноземними державами. Це також дозволяє Пекіну створити сили безпеки в Гонконзі та впливати на відбір суддів, які будуть розглядати справи національної безпеки. Продемократичні активісти та законодавці засудили цей крок і висловили побоювання, що це може бути «початком кінця Гонконгу». Тим часом китайські чиновники та пропекінські депутати заявили, що необхідно відновити стабільність після масових акцій протесту.

Влада використала закон, щоб спробувати ліквідувати всі форми політичної опозиції. Вони дискваліфікували демократичних кандидатів, заборонивши їм брати участь у парламентських виборах 2020 року, які в підсумку були відкладені. Також були усунуті обрані депутати за публічний виступ проти контролю Китаю над Гонконгом. Крім того, поліція заарештувала десятки найвидатніших демократичних активістів та колишніх депутатів Гонконгу, а уряд почав переслідувати їх. Ці кроки змусили замовкнути багатьох жителів Гонконгу, які боролися за демократію, і спонукали інших втекти з міста. Зусилля уряду Гонконгу щодо перетворення системи державної освіти шляхом запровадження так званих патріотичних програм також турбують багатьох батьків та учнів.

Якою була міжнародна реакція на дії Пекіна?

Кілька країн засудили дії Пекіна та вжили заходів у відповідь. Адміністрація колишнього президента США Дональда Дж. Трампа запровадила санкції проти китайських чиновників, які, як вона стверджувала, підривали автономію Гонконгу; був обмежений експорт оборонного обладнання до Гонконгу; місто почало скасовувати свій особливий торговий статус. США також приєдналися до кількох країн, таких як Австралія, Канада та Нова Зеландія, які припинили свої договори про екстрадицію з Гонконгом через закон про національну безпеку. Президент США Джо Байден зазначив, що його адміністрація продовжуватиме наполягати на відновленні свобод Гонконгу. У своєму першому телефонному дзвінку з китайським лідером Сі Цзіньпіном Байден висловив занепокоєння з приводу репресій у Гонконзі.

Великобританія, яка також розірвала угоду про екстрадицію з регіоном, заявила, що дозволить трьом мільйонам жителів Гонконгу оселитися в країні та подати заяву на отримання громадянства. Канада оголосила заходи, що полегшують гонконгській молоді навчання та роботу в країні, створюючи шляхи для постійного проживання. Європейський Союз, який висловив «серйозну стурбованість» законом про національну безпеку, обмежив експорт обладнання, яке Китай може використовувати для репресій, і пообіцяв полегшити візову політику та політику щодо надання притулку для жителів Гонконгу.

Однак опозиція не була одностайною. П'ятдесят три країни – більшість з яких беруть участь в інфраструктурному проекті Китаю «Поясу і шляху» – підписали заяву, зачитану перед Радою ООН з прав людини в липні 2020 року, що підтримує пекінський закон про національну безпеку, тоді як лише двадцять сім країн підписали протилежну заяву, критикуючи його.

Що означають репресії Пекіна для фінансового стану Гонконгу?

Занадто рано говорити, чи не загрожуватимуть дії Пекіна ролі Гонконгу як глобального фінансового центру. Порівняно низькі податки, високорозвинена фінансова система, легке регулювання та інші капіталістичні риси зробили Гонконг одним із найпривабливіших ринків у світі та виділили його серед материкових фінансових центрів, таких як Шанхай та Шеньчжень. Багатонаціональні фірми та банки – багато з яких мають регіональні штаб-квартири в Гонконгу – історично використовували місто як шлюз для ведення бізнесу на материку, частково завдяки близькості до другої за величиною економіки світу та правової системи, заснованої на британському загальному праві.

Однак керівники деяких компаній із великими активами в Гонконзі нещодавно висловили занепокоєння законом про національну безпеку, критикуючи широкі повноваження, надані владі материка. Як повідомляється, деякі фірми розглядають можливість виїзду з міста або посилюють найм в інших азіатських фінансових столицях, таких як Сінгапур та Токіо. Більшість опитаних у липні 2020 року американських компаній заявили, що стурбовані законодавством. Зокрема, компанії соціальних медіа, включаючи Facebook та Google, висловили занепокоєння частиною закону, яка вимагає від них передачі запитуваних даних користувачів уряду Гонконгу. Додаток TikTok, що належить материковій компанії ByteDance, припинив діяльність у Гонконгу.

Інші експерти вважають, що Гонконг збереже свій комерційний статус, незважаючи на демократичний спад. В останні роки Пекін перейшов до більшого воз'єднання Гонконгу з материком, створивши проект «Велика затока», амбіційний план інтеграції Гонконгу та міст сусідньої провінції Гуандун у більш згуртований економічний регіон. Багато фірм та інвесторів роблять ставку на те, що це збільшення зв’язку призведе до збільшення багатства, що надходитиме із материка до Гонконгу у майбутньому. Ця кардинальна трансформація не закінчиться Гонконгом як глобальним фінансовим центром, оскільки він вже почав стимулювати економічну інтеграцію з материковим Китаєм. Але це, безперечно, смерть демократичних надій 7,5 мільйонів людей.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook.