Дивно, але у наш час все ще актуальною є цитата «Хто сильний, той і правий». Свою силу Китай направив проти уйгурів. Уряд Китаю затримав понад мільйон мусульман-уйгурів у концентраційних таборах або як їх називають у самому Китаї таборах перевиховання. Більшість людей, які були самовільно затримані – це уйгури, переважно тюркомовна етнічна група, переважно з північно-західного регіону Китаю Сіньцзян. Правозахисні організації, представники ООН та багато іноземних урядів закликають Китай припинити репресії. Але китайські чиновники стверджують, що те, що вони називають центрами професійної підготовки, не порушує прав уйгурів. Вони відмовились ділитися інформацією про центри та перешкоджали журналістам та іноземним слідчим проводити їх обстеження. Однак внутрішні китайські урядові документи містять важливі подробиці про те, як чиновники запускали та утримували ці табори.

Коли розпочались масові затримання мусульман?

З квітня 2017 року, за даними експертів та урядовців, було затримано близько від восьми тисяч до двох мільйонів уйгурів та інших мусульман, включаючи етнічних казахів та узбеків. За межами таборів одинадцять мільйонів уйгурів, що проживають у Сіньцзяні і продовжують страждати від десятиліть жорстких репресій з боку китайської влади.

Більшість людей у ​​таборах ніколи не звинувачувались у злочинах і не мали законних можливостей оскаржити їх затримання. Згідно із повідомленнями ЗМІ, затриманих ув’язнювали з різних причин, включаючи поїздки до з будь-якої з двадцяти шести країн, які Китай вважає чутливими до релігійних питань, таких як Туреччина та Афганістан. Крім того затримання здійснювалися і за менші дії: відвідування богослужінь у мечетях; якщо сім’я має трьох і більше дітей; надсилання текстів, що містять вірші з Корану. Часто єдиним злочином є те, що мусульман-уйгурів називають екстремістами просто за сповідування своєї релігії.

В Сіньцзяні розташовані сотні таборів. Китай претендує на цей регіон з моменту приходу до влади Комуністичної партії Китаю (КПК) у 1949 році. Сіньцзян займає шосту частину суші Китаю і межує з вісьмома країнами, включаючи Пакистан, Казахстан та Киргизію. Експерти підрахували, що зусилля перевиховати уйгурів розпочалися в 2014 році і були значно посиленні в 2017 році. Журналісти Reuters, спостерігаючи за супутниковими знімками, виявили, що тридцять дев'ять таборів, майже потроїлись за період з квітня 2017 року по серпень 2018 року. Вони займають загальну площу, розміром майже 140 футбольних полів. Аналізуючи місцевий та національний бюджети за останні кілька років, експерти виявили, той факт, що витрати на будівництво об'єктів, пов'язаних з безпекою в Сіньцзяні, зросли на 20 млрд. юанів (близько 2,96 млрд. доларів) у 2017 році.

Що відбувається в таборах?

Інформація про те, що насправді відбувається в таборах, обмежена, але багато в’язнів, які втекли з Китаю, описують суворі умови. За їхніми словами, затримані змушені обіцяти вірність КПК і зректися ісламу, а також співати хвалу комунізму та вивчати мандарин. Деякі повідомляли про умови, подібні до тюремних, з камерами та мікрофонами, які стежать за кожним їхнім кроком. Інші говорили, що під час допитів їх катували та піддавали недосипанню. Жінки ділились історіями сексуального насильства, дехто каже, що їх змусили робити аборти або вживати протизаконні засоби проти їх волі. Деякі думали про самогубство або ставали свідками того, як інші вбивали себе.

Затримання також руйнує сім'ї. Дітей, батьків яких відправили до таборів, часто змушують перебувати у державних дитячих будинках. Батьки-уйгури, які проживають за межами Китаю, часто стикаються з важким вибором: повернутися додому, щоб бути зі своїми дітьми і ризикувати затриманням, або залишитися за кордоном, далеко від своїх дітей і не маючи змоги зв’язатися з ними.

Як все розпочиналося?

Китайські чиновники стурбовані тим, що уйгури дотримуються екстремістських та сепаратистських ідей, і розглядають табори як спосіб усунення загроз територіальній цілісності, уряду та населенню Китаю. Президент Сі Цзіньпін попереджав про «токсичність релігійного екстремізму» і виступав за використання інструментів «диктатури» для ліквідації екстремізму в серії секретних виступів під час відвідування Сіньцзяна в 2014 році. У виступах, розкритих New York Times в листопаді 2019 р., Сі чітко не закликав до свавільного затримання, але заклав основу для репресій.

Довільне затримання стало широко застосовуватися регіональними чиновниками під керівництвом секретаря Комуністичної партії Сіньцзяна Чень Цюнгуо, який переїхав до регіону в після того, як зайняв вищу керівну посаду в Тибеті. Відомий збільшенням кількості поліцейських пунктів та пунктів пропуску, а також державним контролем над буддистськими монастирями в Тибеті, Чень з тих пір різко посилив безпеку в Сіньцзяні.

Далі гірше. У березні 2017 року уряд Сіньцзяна ухвалив закон про боротьбу з екстремізмом, який забороняв людям нарощувати довгі бороди та носити паранджу на публіці. Він також офіційно визнав використання навчальних центрів для ліквідації екстремізму.

Популярные статьи сейчас

Украинцев в Польше предупредили о смертельной опасности

Туск: ситуация на фронте в Украине критическая

Спрос на опыт: украинские работодатели предлагают пенсионерам зарплаты до 12 000 гривен

Президент Литвы сделал тревожное заявление об Украине

Показать еще

За часів Сі, КПК доклала зусиль до синіцизації релігії або до формування всіх релігій відповідно до доктрин офіційно атеїстичної партії та звичаїв ханьсько-китайського суспільства. Хоча уряд визнає п'ять релігій – буддизм, католицизм, даосизм, іслам та протестантизм – він давно побоюється, що іноземці можуть використовувати релігійну практику для стимулювання сепаратизму. Китайський уряд охарактеризував будь-яке вираження ісламу в Сіньцзяні як екстремістське. За останні десятиліття уряд звинуватив у терактах Східно-Туркестанський ісламський рух – сепаратистську групу, засновану войовничими уйгурами. Після терактів 11 вересня китайський уряд почав виправдовувати свої дії щодо уйгурів в рамках Глобальної війни з тероризмом. Він заявив, що за будь-яку ціну буде боротися з тим, що він називає «потрійним злом» – сепаратизмом, релігійним екстремізмом та міжнародним тероризмом.

З 2009 році в столиці Сіньцзяна Урумчі почалися заворушення, коли в основному уйгурські демонстранти протестували проти стимульованої державою китайської міграції в регіоні та широкої економічної та культурної дискримінації. Близько двохсот людей було вбито, і експерти кажуть, що це стало поворотним моментом у ставленні Пекіна до уйгурів. В очах Пекіна всі уйгури потенційно можуть бути терористами чи симпатиками терористів.

Протягом наступних кількох років влада звинувачувала уйгурів у нападі на офіс місцевого самоврядування, залізничний вокзал та ринок просто неба, а також на площу Тяньаньмень у Пекіні. Уряд також побоювався, що тисячі уйгурів, які переїхали до Сирії для боротьби за різні угруповання бойовиків, включаючи самопроголошену Ісламську державу, після початку громадянської війни в 2011 році повернуться до Китаю і спричинять насильство.

Чи беруть участь економічні чинники у цих репресіях?

Сіньцзян є важливою ланкою в китайській Ініціативі «Пояс і шлях», масштабному плані розвитку, що простягається Азією та Європою. Пекін сподівається викорінити будь-яку можливість сепаратистської діяльності, щоб продовжити розвиток Сіньцзяна, де є найбільші в Китаї запаси вугілля та природного газу. Правозахисні організації відзначають, що китайці непропорційно користуються економічними вигодами від видобутку та розвитку ресурсів, а уйгури дедалі більше маргіналізуються.

Згідно з кількома звітами, багато людей, які були довільно затримані, змушені працювати на заводах, розташованих неподалік від таборів ув'язнення. За оцінками Австралійського інституту стратегічної політики, вісімдесят тисяч раніше затриманих уйгурів були відправлені на заводи по всьому Китаю, пов'язані з вісімдесятьма світовими брендами. Дослідники Центру стратегічних та міжнародних досліджень заявляють, що примусова праця є важливим елементом урядового плану економічного розвитку Сіньцзяна, що включає перетворення його на центр виробництва текстилю та одягу. Китайські чиновники описали цю політику як «подолання бідності».

Що говорять китайські чиновники про табори?

Урядовці спочатку заперечували існування таборів. Починаючи з жовтня 2018 року, чиновники почали називати їх центрами «програм професійної освіти та навчання». У березні 2019 року їх офіційною назвою стали «центри професійної підготовки», а губернатор Сіньцзяна Шохрат Закір описав їх як «школи-інтернати», які надають навички роботи «слухачам», яких добровільно приймають і дозволяють покинути табори. Але документи, що потрапили наприкінці 2019 року, показали, як чиновники працювали над репресіями уйгурів, їх затриманням у таборах та перешкоджанням їх виїзду.

Китайські чиновники публічно стверджують, що табори мають дві цілі: навчити мандарин, китайські закони та розвинути професійні навички, а також не допустити, щоб громадяни потрапляли під вплив екстремістських ідей, мають «знищувати терористичну діяльність у зародку».

Уряд чинив опір міжнародному тиску, щоб не впускати сторонніх слідчих, заявивши, що все, що відбувається всередині Сіньцзяна, є внутрішньою проблемою. Партія заперечує, що людей змушують денонсувати іслам, їх затримують проти власної волі та вони зазнають жорстокого поводження в таборах. На початку 2019 року уряд організував кілька поїздок для іноземних дипломатів з метою відвідати Сіньцзян та здійснити екскурсію по центру. Один американський чиновник розкритикував цю поїздку як «дуже хореографічну».

Що відбувається за межами таборів у Сіньцзяні?

Ще до того, як табори стали основною частиною антиекстремістської кампанії китайського уряду, уряд звинуватили у жорстких заходах щодо релігійної свободи та основних прав людини в Сіньцзяні. Експерти стверджують, що Сіньцзян перетворили на державу, за якою постійно стежать і яка спирається на передові технології для моніторингу мільйонів людей. Під керівництвом комуністичної партії, Сіньцзян був поміщений під систему управління, як це описується у звітах ЗМІ, в якій міста та села були розділені на квадрати приблизно по п'ятсот людей. На кожній площі є поліцейський відділок, який уважно стежить за жителями, регулярно скануючи їх посвідчення особи, фотографуючи та збираючи відбитки пальців, обшукуючи їх мобільні телефони. У деяких містах, таких як Кашгар у західному Сіньцзяні, пункти пропуску поліції знаходяться кожні сто ярдів або близько того, а камери розпізнавання обличчя є скрізь. Уряд також збирає та зберігає біометричні дані громадян за допомогою програми, яка рекламується як Physicals for All.

Значна частина цієї інформації збирається у масивній базі даних, відомій як Інтегрована спільна операційна платформа, яка потім використовує штучний інтелект для створення списків так званих підозрілих людей. Засекречені китайські урядові документи, опубліковані Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) у листопаді 2019 року, показали, що понад п'ятнадцять тисяч жителів Сіньцзяня були поміщені в ізолятори протягом семиденних періодів після того, як їх позначив алгоритм. Китайський уряд назвав документи, що були опубліковані, «чистою вигадкою» і стверджував, що табори – це центри освіти та навчання.

Багато аспектів мусульманського життя були стерті, говорили журналісти, які писали з Сіньцзяна. Члени Комуністичної партії за власним бажанням організовуються у групи для перебування в уйгурських будинках та звітують про будь-яку «екстремістську» поведінку, включаючи піст під час Рамадану. Чиновники знищили мечеті, стверджуючи, що будівлі були неякісно збудовані та небезпечні для прихожан. Жінки-уйгурки, а також інші жінки з національних меншин повідомляють про примусову стерилізацію та внутрішньоутробне введення пристроїв, а чиновники погрожували затримати кожного, хто має занадто багато дітей. Уйгурським батькам заборонено давати своїм дітям певні імена, в тому числі Мохаммеда та Медіни. Халяльну їжу (з арабської перекладається як «дозволено Алахом»), яку готують відповідно до ісламського законодавства, стало важче знайти в Урумчі, оскільки місцева влада розпочала проти неї кампанію.

Пекін також тиснув на інші уряди з метою репатріації уйгурів, які втекли з Китаю. Наприклад, у 2015 році Таїланд повернув більше ста уйгурів, а в 2017 Єгипет депортував кількох студентів. Документи, опубліковані ICIJ, свідчать, що китайський уряд доручав чиновникам збирати інформацію про китайських уйгурів, які проживають за кордоном, і закликав багатьох заарештувати, як тільки вони в'їдуть до Китаю.

Якою є глобальна реакція?

Велика частина світової спільноти засудила затримання Китаєм уйгурів у Сіньцзяні. Глава ООН з прав людини та інші представники ООН вимагали доступу до таборів. Європейський Союз закликав Китай поважати релігійну свободу та змінити свою політику в Сіньцзяні. А правозахисні організації закликали Китай негайно закрити табори та відповісти на запитання про сотні безвісти зниклих уйгурів.

Особливо мовчазними є багато мусульманських держав. Створюючи пріоритети у своїх економічних зв'язках та стратегічних відносинах з Китаєм, багато урядів ігнорують порушення прав людини. У липні 2019 року, після того як група переважно європейських країн – і жодна з більшості мусульманських країн – підписала листа до керівника ООН з прав людини, що засуджує дії Китаю в Сіньцзяні, понад три десятки держав, включаючи Пакистан і Саудівську Аравію, підписали власний лист з високою оцінкою «чудових досягнень» Китаю в галузі прав людини та його «антитерористичних» зусиль у Сіньцзяні. Раніше в 2019 році Туреччина стала єдиною мусульманською країною, яка висловила занепокоєння, коли міністр закордонних справ закликав Китай забезпечити «повний захист культурної ідентичності уйгурів та інших мусульман» під час засідання Ради ООН з прав людини.

У жовтні 2019 року Сполучені Штати ввели візові обмеження для китайських чиновників, «яких вважають винними або співучасниками» затримання мусульман у Сіньцзяні. Вони також включили у чорний список понад два десятки китайських компаній та агентств, пов'язаних із зловживаннями в регіоні, включаючи виробників технологій спостереження та бюро громадської безпеки Сіньцзяна, фактично блокуючи їх від покупки американської продукції. У червні 2020 року президент Дональд Трамп підписав закон, прийнятий за переважної підтримки Конгресу, який накладає санкції на людей, які причетні до утисків уйгурів. Закон також вимагає, щоб американські компанії та приватні особи, які продають продукцію в Сіньцзян або працюють у Сіньцзяні, гарантували, що їх діяльність не сприятиме порушенням прав людини, зокрема використання примусової праці.

Human Right Watch виступає за інші дії, які можуть вжити США та інші країни: публічний заклик до президента Китаю Сі Цзіньпіня; заборона експорту технологій, що сприяють зловживанню і використовується не за прямими призначенням; натиснути на Китай аби він дозволив ввести слідчих ООН в Сіньцзянь; та недопущення націлювання Китаю на членів уйгурської діаспори. Активісти також закликали США надати притулок уйгурам, які втекли з Сіньцзяна.

Міжнародно-правові наслідки

Міжнародне право прав людини (МППЛ) поширюється на ситуацію в Сіньцзяні як за допомогою договорів, до яких Китай приєднався, так і за допомогою звичаєвого міжнародного права.

В даний час Китай є учасником чотирьох міжнародних конвенцій з прав людини: Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (ратифікована Китаєм у 1981 р.); Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права (МПЕСКП, ратифікований Китаєм у 2001 р.); Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW, ратифікована Китаєм у 1980 р.); та Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання (UNCAT, ратифікована в 1988 р.). Примусове інтернування та релігійне придушення уйгурів, безперечно, порушує кожну з цих конвенцій. Наприклад, стаття 1 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації визначає дискримінацію як «розрізнення, виключення, обмеження чи перевагу на основі раси, кольору шкіри, походження, національного чи етнічного походження з метою зведення нанівець або погіршення визнання, користування чи здійснення на рівних правах прав людини та основних свобод у політичній, економічній, соціальній, культурній чи будь-якій іншій сфері суспільного життя» – заборона, яку неможливо пов’язати з примусовим інтернуванням уйгурів на основі їх релігійної та етнічної ідентичності. Відповідно, стаття 1 МПЕСКП прямо визнає, що «всі народи мають право на самовизначення» і в силу цього права «можуть вільно визначати свій політичний статус і вільно здійснювати свій економічний, соціальний та культурний розвиток». Хоча країни, що підписали МПЕСКП, висловились із застереженнями щодо сфери дії «народів», Китай цього не зробив, пропонуючи ширше тлумачення фрази. Стаття 12 UNCAT прямо закликає кожну державу «забезпечити, щоб її компетентні органи розпочали своєчасне та неупереджене розслідування, де б не було обґрунтованих підстав вважати, що на будь-якій території під її юрисдикцією було скоєно акт катування».

Немає жодних доказів створення такого компетентного органу, незважаючи на численні повідомлення про те, що катування справді відбувається. Хоча Китай може посилатися на надзвичайну ситуацію на національному рівні, щоб виправдати деяку свою бездіяльність або зловживання, UNCAT прямо виключає це обґрунтування у статті 2. Крім того, забираючи дітей у уйгурських жінок та влаштовуючи їх у дитячі будинки, Китай також може порушувати CEDAW, який визнає таку соціальну ситуацію.

Хоча Китай підписав Міжнародний пакт про громадянські та політичні права (МПГПП) у 1998 році, він ще не ратифікував цей пакт. Незважаючи на це, Китайський національний план дій з прав людини на 2009-2010 роки (NHRAP) спеціально перелічує МПГПП як один з «основних принципів» плану, а NHRAP включає перелік зобов'язань щодо просування прав, визнаних МПГПП, включаючи заборону катувань , незаконне затримання та смертна кара разом з правом на інформацію. Крім того, конституція Китаю визнає широкі права, які зараз перебувають під загрозою в Сіньцзяні. Стаття 4 прямо забороняє «будь-які дії, що підривають єдність національностей»; Стаття 22 охороняє «об’єкти мальовничих та історичних пам'яток, цінні культурні пам'ятники та реліквії та інші значущі предмети історичної та культурної спадщини Китаю»; Стаття 35 визнає «свободу слова, преси, зборів, об'єднань, процесій та демонстрацій»; тоді як стаття 36 говорить, що «жоден державний орган, громадська організація чи особа не можуть примусити громадян вірити в будь-яку релігію чи не вірити в неї». Цікаво, що стаття 36 продовжує стверджувати, що держава захищатиме «нормальну» релігійну діяльність, але в ній не сказано, що може становити нормальну релігійну діяльність.

Незважаючи на NHRAP та конституцію Китаю, багато основних положень про права людини, що містяться в ній, можуть, як і раніше, застосовуватися до Китаю як норми erga omnes (з лат. «щодо всіх»). Тим не менш, Китай майже напевно дотримується набагато вужчого погляду на юридичний зміст норм МГПП, ніж інші держави. Коли Кен Андерсон досліджував питання Lawfare у 2016 році, Китай наголосив, що міжнародне право суверенітету захищає його від зовнішнього втручання щодо його дій на власній території; він аналогічно аргументував «інтернаціоналізацію» порушень прав людини в М'янмі проти меншини рохінджа.

Що робитиме глобальна спільнота?

У липні 2018 року сенатори Марко Рубіо та Кріс Сміт, співголови Виконавчої комісії США з питань Китаю, провели слухання щодо подій у Сіньцзяні. Називаючи це «найбільшим масовим ув'язненням населення на сьогоднішній день», Рубіо запропонував Сполученим Штатам запровадити санкції згідно з Глобальним законом Магнітського, який санкціонує санкції проти осіб, які займаються порушеннями прав людини або актами великої корупції. У відповідь на свій лист у травні 2018 року до міністра торгівлі Уілбура Росса, Рубіо поставив запитання, чому обмеження експорту США, що забороняють продаж обладнання для боротьби зі злочинністю до Китайської Народної Республіки, не обмежують американську компанію Thermo Fisher Scientific, яка, як повідомляється, постачає обладнання для секвенування ДНК. Пізніше представники компанії стверджували, що порушень при експортуванні ДНК-секвенсорів не було, оскільки секвенсори не кваліфікувались як «обладнання для боротьби із злочинами».

У серпні Рубіо і Сміт написали лист, підписаний 15 іншими членами Конгресу обох партій, державним секретарем Майком Помпео та міністром фінансів Стівеном Мнучіном, закликаючи накласти санкції на будь-яких представників Сіньцзяна, які є співучасниками зловживання правами людини. Рубіо також закликав адміністрацію Трампа розглянути санкції закону Магнітського проти приватних організацій, які, як вважається, допомагають чиновникам Сіньцзяна в масових затриманнях і нагляді за етнічними меншинами, зокрема посилаючись на китайські компанії, такі як Hikvision і Dahua Technology, які виграли державні контракти на масштабні проекти спостереження в Сіньцзяні. Жодних санкцій за законом Магнітського досі не введено.

На міжнародному рівні починають говорити більш наполегливо про те, що відбувається в Сіньцзяні. Прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан вперше виступив у відповідь на посилення тиску з боку пакистанських торговців, які ведуть бізнес у Китаї, багато з яких перебувають у шлюбі з уйгурськими жінками, які зараз інтерновані в Сіньцзяні. Мусульманські групи в Індії та Бангладеш провели акції протесту, почувши історії про змушення уйгурів зректися своєї віри, в той час як Анвар Ібрагім, який в даний час балотується на посаду прем'єр-міністра в Малайзії, закликав до офіційних переговорів для обговорення дій Китаю. Тим часом, Financial Times повідомляє, що Китай чинить значний тиск на своїх сусідів – багато з яких отримують значні інвестиції з боку Китаю та отримують вигоду від Ініціативи «Поясу і шляху» – щодо здійснення своєї політики боротьби з тероризмом проти уйгурських емігрантів, яких Пекін сприймає як серйозну загроза. Також з'явилися повідомлення про те, що Пекін направляє своїх поліцейських до Таджикистану та Киргизстану для арешту уйгурських емігрантів з Китаю.

Уйгурам, які втекли з Китаю, міжнародне право гарантує право шукати притулку відповідно до статті 14 Загальної декларації прав людини. Конвенція про статус біженців 1951 р. та Факультативний протокол до неї 1967 р. додатково визнають п’ять категорій захисту – расу, релігію, національність, політичну думку чи приналежність до певної соціальної групи – для того, щоб претендувати на статус біженця, до складу якого входили б уйгури. Стаття 3 UNCAT також забороняє державам експедирувати осіб, якщо «існують вагомі підстави вважати, що їм загрожують тортури».

У 2012 році, ще до посилення репресій Китаю в Сіньцзяні, Швеція депортувала двох уйгурів в Сіньцзян, про яких відтоді не чули. Минулого тижня Швеція приєдналася до Німеччини, офіційно відмовившись депортувати будь-яких уйгурів. Вони планували депортувати сім'ю з чотирьох осіб за три тижні до цього. У 2017 році Єгипет затримав 80 уйгурів і депортував їх у Сіньцзян, тоді як Таїланд у 2015 році відправив до Китаю сотню уйгурів.

У наші дні не бракує розмов про Китай. Від Вашингтона до Джакарти люди дискутують, іноді з надією, а іноді зі страхом, що піднесення Китаю означатиме для світової економіки та глобальної системи, заснованої на правилах. Але ця розмова часто ігнорує те, що підйом Китаю вже означає для китайців: найголовніше – уйгури. Крім того, ігнорується потужний прецедент, який авторитарний підхід Китаю створює для інших держав, що стикаються з етнічною напруженістю, не кажучи вже про спроможність Китаю експортувати їм нові засоби технологічного контролю.

За 2020 рік відношення до уйгурів не змінилося. Їх продовжують переслідувати китайці, із мовчазної згоди решти світу. Економічні та інвестиційні інструменти впливу роблять свою справу, але проблему не вирішують. Сьогодні це можуть бути уйгури, завтра інший народ. Відмінність буде лише в тому як до цього ставитимуться світові держави і як на це реагуватимуть.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, страницу «Хвилі» в Instagram.